Les activitats de voluntariat a l’escola
Quantes vegades pensem que hauríem de frenar voràgine del dia a dia per ajudar la gent que ho necessita a prop nostre? Quantes vegades voldríem fer-ho però la rutina i la pressa ens guanyen? Les tasques de voluntariat són un aspecte important dels nostres propòsits com a escola. Pensem que educar va més enllà dels aspectes estrictament acadèmics i que ensenyar és també fer créixer l’alumne com a persona, en valors humans, de solidaritat i cooperació. Creiem, també, que és imprescindible per als alumnes estar vinculats a la seva realitat més propera. I que contribuir a fer-la millor els fa millor persones.
Ser voluntari o voluntària implica dedicar una part del temps lliure a fer gratuïtament una acció al servei de la comunitat. A l’escola, les realitzem als cursos de 4t d’ESO i de 2n de batxillerat. Es tracta d’accions petites (però valuoses) a l’abast dels alumnes i que comencen al mateix àmbit de l’escola. Durant la primera avaluació, per exemple, els alumnes de batxillerat han realitzat un voluntariat durant l’estona de menjador, tant amb els més petits, ajudant-los a dinar i explicant-los contes, com amb els més grans, realitzant activitats de joc l’estona de pati del migdia. També han realitzat activitats a l’aula d’acollida, amb els alumnes nouvinguts, fent dinàmiques de conversa i vocabulari en català. És una manera bonica d’ajudar, conviure i compartir, petits i grans de l’escola. A quart d’ESO es començarà l’activitat properament: els alumnes oferiran estones d’acompanyament en els deures, resolució de dubtes i repàs de continguts als seus companys de primer cicle d’ESO.
També us volem explicar que divendres passat, dia 13 de gener, els alumnes de 2n de batxillerat van participar en un projecte preciós de voluntariat al barri, van acompanyar un grup gent gran amb mobilitat reduïda, la majoria en cadira de rodes, de residències properes a l’escola al concert “Els feliços anys 20” que la Banda Municipal de Barcelona oferia a Cotxeres. A primer hora, els alumnes van arribar a les residències per conèixer els avis que acompanyarien: van anar al centre geriàtric Racó de Pau, a pocs minuts de l’escola, i a Mossèn Vidal i Aunós, a la Bordeta. Va ser una iniciativa d’Apropa Cultura, una entitat que treballa per la inclusió unint el món de la cultura amb les persones en situació de vulnerabilitat. El concert, doncs, era pensat exclusivament per a gent gran, usuària de les residències i que normalment no pot accedir als espectacles culturals en horaris de tarda o vespre.
Divendres, Cotxeres es va convertir en un escenari on joves voluntaris dels instituts i gent gran van compartir, no només una molt bona estona de música, sinó també converses sobre la vida, els records i les il·lusions. N’estem ben orgullosos, d’haver-hi participat. I, de fet, ja estem pensant noves iniciatives per a retrobar-nos amb ells. Ja us les anirem explicant